Ondersteuning in kaartNet als ikzelf heeft Stijn een hoge ondersteuningsnood en dus 24/7 ondersteuning nodig. Hiervoor volgt hij een structuur waarbij zowel Imens, PAB-assistenten als vrijwilligers elk op een verschillend moment aanwezig zijn:
‘S morgens tot ‘s middags komt zorgorganisatie Imens over de vloer. Zij nemen het huishouden, met uitzondering van koken, voor hun rekening. ‘S middags tot ‘s avonds komen de PAB-assistenten. De PAB-assistenten koken en ondersteunen Stijn in het volbrengen van activiteiten al dan niet buitenshuis. Tot slot heeft Stijn ook ‘s nachts ondersteuning nodig, dan laat Stijn vrijwilligers inslapen. Ondanks Stijn deze vrijwilligers eveneens zou kunnen vragen voor activiteiten, beperkt hij de vraag voor vrijwilligers tot de nacht. Deze planning geldt voor de volledige week, met uitzondering van zaterdagavond en zondagnamiddag. Deze momenten wordt Stijn door zijn ouders ondersteund. Ook bij uitval zijn Stijns ouders zijn back-up, wat relatief vaak gebeurt.
0 Comments
Zijn woondroomTijdens mijn woonzoektocht, nam ik reeds contact op met mensen die eveneens een woondroom koesteren. Een voorbeeld daarvan is Stijn.
Zijn doel: “...met een aantal personen met een budget samenwonen op dezelfde site. Dan leggen we het budget samen voor bepaalde assistentie en kunnen we mogelijks de ondersteuning op elkaar afstemmen.” Stijn heeft net als mezelf een hoge ondersteuningsnood en woont reeds zelfstandig, maar blijft botsen op de gekende barrières rond ondersteuning. Deze zal ik komende weken verder toelichten. ContactgegevensWidar vzw is een, door het VAPH, erkend zorgaanbieder als flexibel aanbod voor meerderjarigen en neemt een aparte plaats binnen het woon- en werkaanbod voor personen met een beperking in. In Merksplas en Hoogstraten worden dorpsgemeenschappen gecreëerd waar personen met een beperking, medewerkers en hun families samenwonen. Naast dit woonaspect wordt er eveneens aandacht besteed aan werken en cultuur.
Ondanks Widar vzw inzet op het samenwonen van mensen met en zonder een beperking, ligt deze organisatie naar mijn mening te dicht bij de huidige, collectieve voorzieningen die wonen en dagbesteding voorzien voor personen met een beperking. Ik wil daarentegen zelfstandig wonen binnen de brede samenleving en hier actief aan deelnemen. Deze organisatie past met andere woorden niet binnen mijn woondroom. Desondanks wilde ik ook deze organisatie ter informatie delen. Heb jij wel interesse? Hier nog enkele contactgegevens. Contactgegevens Tel: 014/63.92.71 Fax: 014/63.92.99 E-mail: info@widar.be Van integratie naar omgekeerde integratieIk besprak reeds kort de mensvisie van Steiner als basisprincipe van Widar vzw. Een tweede, opvallend element in de visie van deze organisatie is omgekeerde integratie.
Wat betekent integratie eigenlijk? Bij integratie mogen personen met een beperking aan de samenleving deelnemen àls ze zich kunnen aanpassen. Daarentegen houdt de samenleving slechts in beperkte mate rekening met deze groep. Met omgekeerde integratie legt Widar vzw de verantwoordelijkheid voor integratie niet meer bij personen met een beperking, maar bij de samenleving. De medewerkers, de medewerkerskinderen, de klanten in de winkel, de bezoekers van de cafetaria passen zich dus aan zodat iedereen binnen deze dorpsgemeenschap optimaal kan functioneren Een dorpsgemeenschap naar de mensvisie van Steiner Widar vzw creëert een dorpsgemeenschap waar mensen met een beperking, medewerkers en hun families samenwonen en leven. Ik pluisde de website alvast even uit. Een eerste element dat bij mij in het oog springt, is de mensvisie van Steiner. Ik maak dit even concreet. Widar vzw stelt drie pijlers voorop: wonen, werken en cultuur.
Het aspect wonen spreekt voor zich, maar er wordt ook ingezet op werkgelegenheid onder andere via landbouw, een weverij en melkverwerking. Daarnaast neemt cultuur, meer specifiek het gezamenlijk beleven van religie, een plaats in binnen de dorpsgemeenschap. Met de mensvisie van Steiner als basis tracht de vzw in te zetten op de individuele groei van iedere bewoner zonder de gezonde samenhang met de maatschappij te verliezen. |
AuteurSofie De Schryver, 32 jaar
|